Keten Nedir Keten Tohumunun Faydaları Nelerdir?
KETEN Ve KETEN TOHUMUNUN KULLANIM ALANLARI
Keten, ince kazık kökü bir bitki olup 50 – 100 cm boyutlarında olan bir yıllık olduğunda toplanması gereken bitkidir. Ana vatanı Türkiye olan bu keten Türkiye’nin yanı sıra Irak, Mısır, Suriye gibi ülkelerde de rahatlıkla bulunabilir. Keten günümüzde kültür bitkisi olarak görülür. Kültür bitkisi olarak görülmesiyle birlikte Avrupa’da, Asya’da ve Amerika’nın Kuzey ile Güneyinde de artık yetiştirilmektedir. Keten gövdeye mızrak dizilen yapraklara sahiptir. Keten çiçek açtığında mavi, beyaz, açık mavi, pembe renkleri almakta ve çiçekleri şemsiye şeklinde olmaktadır. Ketenin faydaları tohumlarında bulunur. Bu yüzden tohumları sayesinde daha çok tercih edilen bitkidir. Keten tohumu; yumurtamsı şekilde sarımsı kırmızı ve kahve renkli olurlar. Keten tohumları ortalama 1 milimetre kalınlığında, 4-6 milimetre uzunlukta ve 2-3 milimetre genişlikte olur.
KETEN TOHUMUN FAYDALARI
Keten dokumacılıkta kullanılır. Ketenin gövdesinden lifler elde edilebilmektedir. Gayet de kaliteli bir iplik olup, dokuma sanayinde kullanım keşfedildiğinden beri değerlidir. Keten tohumundan bezir yağı elde edilir. Bezir yağı ise boyacılıkta, besin endüstrilerinde, muşamba yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca bezir yağı, bitkisel yağlar arasında en kaliteli yağdır. Bezir yağını diğer bitkisel yağlardan ayıran en büyük özelliği ise içerisinde omega- 3 yağ asidi içermesidir. Keten tohumu bunların dışında iyice ezilerek ve yağı alındığında ortaya çıkan küspe değerli bir hayvan yemi olur.
KETEN TOHUMUN FAYDALARI
Keten tohumu kan damarlarına faydalıdır.
Kolon ve göğüs kanserine yakalanma riskinizi düşürür.
Diğer bitkisel yağlardan ayrılmasındaki en büyük özelik olan omega – 3 yağ asidine sahip olduğundan dolayı cilt kuruluğunu engeller.
Keten tohumu kolesterol düzeyini düşürme de yararlıdır.
Eklemlerde oluşan sorunların azalması ve hatta giderilmesinde faydalıdır.
Bağırsaktaki çürümeleri, çekilen sancıları ve oluşan iltihaplanmaları engeller.
KULLANIM ŞEKLİ
Bir bardak kaynar suya bir tatlı kaşığı ile bitkinin tohumlarından 2-3 tatlı kaşığı dökülür. 15 dakika demleyerek çay hazırlanır. Sabah akşam birer bardak olmak üzere günde 2 defa içilmesi tavsiye edilir.